Två systrar: Ett reportage

TitelTvå systrar: Ett reportage
MediaBook
Publicerad2016
FörfattareSeierstad, Å
Series EditorStolpe, J
Sidantal400
FörlagAlbert Bonniers Förlag
ISBN-nummer9789100167592
Nyckelordsociologi
Recension

Radikaliseringsprocess.

Push and pull - ut ur en gemenskap och in i en annan.

Det är effektivt att beskriva radikaliseringsprocessen via två förvisso invandrade men också väl integrerade tonårsflickor som rymmer hemifrån sin trygga och ordnade och lovande tillvaro i Norge för att ansluta sig till IS mitt i inbördeskrigets sönderslitna Syrien.

Effektivt, för det är både bekant och främmande. Liksom det är både bekant och främmande att se vänner och bekanta radikaliseras, myrsteg för myrsteg, in i en allt djupare paranoid konspirationsteoretisk främlingsfientlighet och varsebli hur det inte längre bara är ord, utan kryper allt närmare handling för varje steg som tas.

Push: Jag - och många med mig - reagerar starkt och fördömande på våra vänners förändring.
Pull: Den spretiga rörelse vars flaggskepp heter Sverigedemokraterna och som med öppna armar tar emot våra vänner och erbjuder sig att bekräfta - och bejaka - denna radikalisering.

Klimathotet är en bluff. Södertälje är laglöst land. Sverige har infört sharialagar. Världen styrs av en hemlig, judisk organisation. Chemtrails. SVT indoktrinerar i hemlighet Sveriges befolkning med socialistiska/kommunistiska värderingar via Kulturnyheterna och Karl-Bertil Jonsson.

Det spelar ingen roll hur galet eller t.o.m. självdestruktivt det är - det som förenar är den djupa misstron mot den rådande ordningen och det som spelar roll är att man sett Sanningen och att man äntligen funnit sina likar.

Push: Att jag ovan beskriver dessa människor som galna, självdestruktiva, paranoida konspriationsteoretiker.
Pull: Att paraplyorganisationen SD inte gör det, utan istället nickar instämmande och kräver att SMHI får minskade anslag för sin osunda opinionsbildning för klimatbluffen.

Fakta biter inte längre. Tåget är satt i rullning. Snöbollen växer stadigt.

Två systrar har förvandlats från självständiga unga kvinnor till barnaföderskor åt IS. Villigt. Deras bror försöker resonera, men de är inte mottagliga. Lyssnar knappt till vad han säger - svarar med inlärda fraser. Som ett random SD-troll på Twitter.

Det är samma process. Radikalisering. Samma svårtydda utveckling. Synlig först när det är försent? Eller om det handlar om att veta vilken sorts radikalisering man letar efter...

Vi leker med tanken på att runt var femte röstberättigade person i Sverige tillhör det politiska alternativet för den som på allvar menar att klimathotet är en bluff, att SVT och alla medier - utom de alternativa alternativ som den typen av person tar del av - vinklar, ljuger och propagerar för någon dold agenda och så vidare. Vi leker med den tanken och föreställer oss vidare att detta politiska alternativ får reell makt att påverka. Då leker vi samtidigt med tanken på vilka konsekvenser det kan få när faktaresistens blir kännetecknande för förd politik.

Och den tanken är tyvärr förbehållen oss som inte redan radikaliserats. Vi som fortfarande väger konsekvenser istället för att bara agera på känsla.

Vad ska vi göra? Vad kan vi göra?

Citatnyckel163